Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) с писмо към президента относно конфликта МЗХ – ДЗФ


С открито писмо до президента Росен Плевнелиев, Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ ) днес отправи призив към държавния глава да се намеси в конфликта между МЗХ и ДФЗ и да бъдат взети спешни решения.

„Обръщаме се към Вас с голямо притеснение от случващото се в Държавен Фонд Земеделие и срамните спектакли, които се разиграват между двете институции – Министерство на земеделието и храните и ДФ Земеделие. За съжаление към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти, тъй като сме пред прага на загуба на огромни средства от европейските фондове и в ситуация на сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти. Последните събития доведоха Фонда до състояние, в което да няма легитимно ръководство и до невъзможност за взимането на каквито и да е решения. В момента тече процес на подписване на договори по много мерки, крайният срок за които беше 30 юни 2014 г. Ръководството твърди, че тези договори са подготвени и подписани от изпълнителния директор с дата 30 юни, но ако това не е така, при евентуална смяна на ръководството, никой друг не би могъл да подпише тези договори със стара дата. Това ще доведе до практически фалит десетки земеделски производители
и предприемачи, които вече са получили писмо за одобрение на проектите и ги изпълняват.“ пишат в писмото си БАБ.

„Г-н Президент, този въпрос засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, които очакват от фонда решения по наболели въпроси и работа по техни проекти. Той е не по-малко застрашаващ
сигурността на страната от банковата криза, тъй като ДФ Земеделие оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалният мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората.
Призоваваме Ви да търсите спешно решение по въпроса, ако е необходимо чрез поставянето му и на вниманието на Съвета за национална сигурност и вземането на политическо решение за необходимите персонални промени, така че максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения.“  заявяват в писмото си от асоциацията.

Писмо до г-н Плевнелиев