Специален плакет за успешен съорганизатор на АГРА 2023 получи Селскостопанска академия


Признанието беше връчено на тазгодишното най-силно издание на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2023

Тази година организаторите на АГРА връчиха специални плакети на своите партньори и съорганизатори на най-големия форум за земеделие и храни, не само у нас, но и в Югоизточна Европа. През 2023 г. Селскостопанска академия участва в изложението с пълен набор от научни институти, научно-изследователски центрове и научни станции. „За високия им професионализъм, за това, че винаги представят визията за съвременното земеделие в крак със световните тенденции Селскостопанска академия е носител на специалния приз на Международен панаир Пловдив.“, казаха от сцената при награждаването в Пловдив.
За успеха на най-големите изложения за храни у нас голям принос имат и партньорите. От сцената главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов каза: „Всеки един от участниците в Конкурса за иновации покрива високите изисквания за креативност. Уверен съм, че внедряването на представените иновативни продукти ще допринесе за ефективността и рентабилността на агробизнеса чрез икономичност и прецизност. Успешното им практическо приложение е основен акцент и една от най-важните причини те да получат тук, в Международен панаир Пловдив своето поле за изява.“. Той връчи специални призове на съорганизаторите на събитието – АГРОТЕХ и Селскостопанска академия. Плакета за доброто сътрудничество прие проф. д-р Виолета Божанова, заместник-председател на Селскостопанска академия.
Научните изследвания и иновациите са вложения с гаранция за бъдещето на агробизнеса. Под това мото премина официалната церемония за връчването на наградите в Конкурса за иновации. Тържественото събитие се проведе в зала „Пловдив“ на Международен панаир Пловдив. 36 иновативни продукта, научни разработки и технологии участваха в десетте раздела на конкурса тази година.
В раздела „Научни разработки“ беше и най-високата конкуренция, а журито присъди и най-много отличия за иновативни продукти и технологии. С диплом бяха наградени институтите от ССА: Институт по животновъдни науки – Костинброд за „Мариновани кокоши яйца”, Институт по зеленчукови култури „Марица“ – Пловдив за „Технологична инструкция за приложение на компост при отглеждане на броколи”, Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив с „Хинапени бонбони с добавен подсладител”, Институт по овощарство – Пловдив за „SLECI-саморегулиращо се, нискоенергийно напояване на основата на глина”, Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” София за „Технология за подобряване на повърхностните свойства на титанови и стоманени изделия”, Институт по криобиология и хранителни технологии за „Лиофилизиран активен хидролизант „Biolife Expert”, Институт по розата и етеричномаслените култури – Казанлък за продукта „Биокрем за лице”, Институт по рибни ресурси – Варна с „Интегрирана технология за определяне на изобилието на рибни и нерибни ресурси и оценка на морската среда”, Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево с продукта „Биологичен фасул сорт Вежен“. Заместник-министърът по земеделието Тодор Джиков връчи три плакета с диплом в същата категория. Институтът по полски култури – Чирпан и Институтът за космически изследвания и технологии – БАН спечели с разработката „Иновативна интегрирана система за дистанционен и наземен мониторинг на селекционни опитни полета, а Институтът за растителни и генетични ресурси – Садово с „Адата” – най-новия български сорт фъстъци.