Ректорът на Русенския университет на 65 години Академик Христо Белоев посрещна приятели, колеги и партньори в Канев център


На днешния голям християнски празник Успение Богородично ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев празнува 65-ия си рожден ден. На тържеството в Канев център се събраха, за да го поздравят гости от страната и чужбина, представители на академичната общност, на местните власти, ръководители на държавни и регионални институции, директори на средни училища, бизнес партньори и медии.

Поздравления към рожденика отправи кметът Пенчо Милков, който пожела нови успехи в работата му за благоденствието на Русе и региона, защото неговите победи са и победи за гражданите на Русе. Статуетка на богинята на победата Нике, изработена от скулптура Георги Радулов, бе връчена от името на общинското ръководство. Областният управител г-н Данаил Ковачев изрази увереност, че заедно ще работят за развитието на партньорството между двете институции, като гаранция за подобряване на социално-икономическата среда на региона. Председателят на район Тараклия, Молдова – г-н Иван Паслар изрази дълбока признателност и благодарност за успешното взаимно сътрудничество в областта на образованието и културата и връчи на акад. Белоев Почетен знак на район Тараклия и Поздравителен адрес от Ректора на ТДУ „Гр. Цамблак“ – Мария Паслар. Ректори на университети в страната – партньори на Русенския университет, както и проф. Любен Тотев, Председател на Съвета на ректорите (2016 – 2020 г.) също поднесоха своите поздравления и изтъкнаха ролята на акад. Белоев и Русенския университет сред висшите училища в България и чужбина.

Рожденикът беше поздравен сърдечно от ректорското и деканското ръководство, които го отличиха като един от „строителите, вдъхновителите и мечтателите“ на Русенската Алма матер.

По повод на забележителната годишнина, поздравителни адреси до академик Белоев изпратиха президентът на Р България г-н Румен Радев, министър-председателят – акад. Николай Денков, проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, министърът на труда и социалната политика – д—р Иванка Шалапатова, министърът на икономиката и индустрията – г-н Богдан Богданов, кметове на общини, областни управители, ректори на университети, институции, организации и медии .

Изпълнения на трио “Сопрано”, децата от група „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, академичен хор „Сексагинта Приста“ с диригент Пламен Георгиев и студентските клубове допринасяха за доброто настроение на гостите.