ОТБОРИТЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ HYDRU RACING TEAM И TEAM AVTOMOBILIST С ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО SHELL ECO-MARATHON EUROPE & ASIA


Международното състезание за енергийна ефективност Shell Eco-marathon Europe & Asia 2023 бе проведено в периода 20-25 Май 2023 на пистата Пол Арманяк в гр. Ногаро, Франция. Събитието бе първото пълно мащабно състезание от сериите Shell Eco-marathon в Европа след прекъсването им през 2020 година заради пандемията от COVID-19. Близо 120 ученически и студентски отбора от почти всички краища на стария континент, както и от няколко държави от Северна Африка, се изправиха един срещу друг по време на задължителната техническа инспекция, а след това премериха сили и на самата писта. От България в събитието участваха общо четири отбора, като два от тях са отборите HydRU Racing Team и Team Avtomobilist на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

В категория Градски автомобили надпреварата бе изключително оспорвана, а допълнително предизвикателство се явиха промените в правилниците и новите изисквания на организаторите за сигурност и техническа подготовка на автомобилите. В трите класа на категорията се състезаваха общо 37 автомобила, задвижвани съответно с двигатели с вътрешно горене, електрически батерии и водородни горивни клетки. Отбор HydRU Racing Team на Русенския университет „Ангел Кънчев“ се състезава в считания за най-труден клас – този на градските автомобили задвижвани с водородна горивна клетка. За съжаление пет отбора от категорията на градските автомобили не успяха да преминат техническата инспекция и не бяха допуснати да се състезават на пистата, а други седем отбора не успяха да отбележат успешен опит. За отбор HydRU Racing Team, състезанието Shell Eco-marathon Europe & Asia 2023 се превърна в най-успешното от основаването на отбора през 2016 година. Независимо от новите условия и правила, отбора успя да премине техническата инспекция от първия опит, през първия ден на състезанието и преди всички останали отбори в своя клас.

Това позволи на HydRU Racing Team да направи цели пет тренировъчни опита на пистата – повече от всички други отбори участвали в състезанието! Автомобила HydRU R6 бе първия в категорията на градските автомобили, който успя да запише успешен опит на пистата, а именно да измине трасето с дължина 15678 метра в рамките на планираното време от 38 минути.

Този опит бе последван от други три успешни опита – което е не само рекорд в историята на отбора, но бе и отбелязано от самите организатори на събитието като голям успех, защото HydRU Racing Team бе първия отбор, който направи това в рамките на тазгодишното издание на състезанието.

В крайното класиране, отбора зае 8-мо място с резултат от 100,52 км/м3 водород, което е и подобрение на резултата спрямо предходните години, като се отчете необходимата енергия за преминаване на състезателното трасе. HydRU Racing Team постави още един рекорд в рамките на Shell Eco-marathon Europe & Asia 2023 – съгласно данните от телеметричната система на организаторите, която се използва за следене на използваната енергия и за отчитане движението на автомобилите по пистата, отбора е единствения в състезанието, който е успял да премине границата от 100 км сумарен пробег в рамките на четирите редовни и трите тренировъчни сесии.

HydRU Racing Team приключва най-добрия си състезателен сезон в Shell Eco-marathon, но го прави с амбицията да продължи развитието си и да създаде HydRU R7 – нова и подобрена версия на състезателния автомобил, която ще се характеризира с редица иновации и ще бъде оборудвана с по-лека и по-ефективна водородна горивна клетка от ново поколение.

Отбор „Автомобилист“ също приключи  успешно надпреварата в състезанието Shell Eco-marathon Europe and Africa 2023, като измина 571 km/KWh. Този резултат е с почти 70 km/KWh по-добър от предходната година и нарежда отбора сред 10-те най-добри отбора в категория „прототипи“, задвижвани с електрическа батерия. Категорията е с най много участници (тази година участваха 26 отбора). Въпреки трудностите и изпитанията свързани с някои технически проблеми, екипната работа на преподаватели и студенти бе ключова за постигането на получения резултат. Двамата пилоти Славена Атанасова – докторант от катедра ДТТ и Галя Николаева – студент, специалност “Дизайн”, благодарение на натрупания опит от предходната година се справиха отлично с поставените задачи. Тази година отборът бе обновен с нови участници –  Юлия Тодорова и Станислава Йорданова студенти от специалност “Дизайн”, които работиха по проект свързан с автомобила.  Студентът Салим Куйтов от катедра ДТТ се справи безпроблемно с преминаването на техническата инспекция без, която не би било възможно участието на отбора в състезанието. Преподавателския състав доц. Симеон Илиев-ръководител на отбора, доц. Данчо Гунев и доц. Георги Кадикянов, подкрепяха своите студенти и докторанти в борбата им  с техническите проблеми на пистата. Тази година отборът участва с ново разработен контролер с цел оптимизиране разхода на енергия. Благодарение на получените резултати от това състезание работата на контролера ще бъде оптимизирана.