Незабавна реакция на Регионална дирекция по горите – София след сигнал за незаконно бране на боровинки


Екип на Регионалната дирекция по горите – София реагира незабавно на сигнал на младежката природозащитна организация – НЕМО, за незаконно бране на черна боровинка в района на Златишко-пирдопската част на Стара планина, в подножието на връх „Паскал“ и местността „Коритата“.
„Изключително сме благодарни за светкавичната реакция на служителите на РДГ София, които незабавно се отзоваха на нашия сигнал, съставиха актове на нарушителите и по този начин предотвратиха поражения върху черната боровинка “ – споделиха от Сдружение „НЕМО“.
Активният сезон за бране на черна боровинка е в самото начало. В момента част от плодовете са още зелени. През следващия месец са предвидени интензивни проверки за този вид незаконни прояви. „Всеки ден екипи на Дирекцията ще присъстват на местата с най-интензивни нарушения, каквато е практиката и през минали години“, коментира инж. Стоян Тошев, директор на РДГ София.
Съгласно Закона за горите, санкцията за незаконно бране на плода е от 50 до 500 лв. През миналата година наложените глоби са за 1500 лв. Инспекторите на дирекцията са задържали 150 кг. боровинки.