Министър Вътев обсъди с посланика на Египет Халид Емара развитието на търговията със селскостопански стоки


Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди развитието на двустранната търговия със селскостопански стоки с Н. Пр. Халид Ибрахим Емара, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в Република България, на среща в МЗХ. Двамата коментираха възможностите за разширяване на износа на българско зърно и плодове за Египет.
Министър Вътев посочи, че трябва да се търсят възможности за разширяване на търговския обмен и за понижаване на логистичните разходи. Той допълни, че страната ни има високо развита аграрна наука в лицето на Селскостопанска академия, което е добра основа за по-нататъшно надграждане на сътрудничеството в тази област.
Посланик Халид Емара прояви интерес към възможността българските земеделски стопани да изнасят освен зърнени култури и ябълки, череши, ягоди и биоторове на египетския пазар и да бъдат задълбочени партньорските бизнес отношения. Той предложи като идея възможността в България да бъде изграден център за съхранение и дистрибуция на египетски селскостопански продукти с цел скъсяване на веригите на доставки при търговията с храни.
„Искаме да отправим поглед и на Изток и да потърсим възможности за разширяване на реализацията на българска продукция на арабските пазари. В тази посока разчитаме в бъдеще на едно по-задълбочено партньорство с Египет“, заяви министър Вътев.
На срещата присъстваше и заместник-министър Александър Йоцев.