В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ БЕШЕ ОТКРИТА СЕДМАТА ЕРАЗЪМ СЕДМИЦА


Днес, 15.05.2023 в Русенския университет се откри седмата поред международна Еразъм седмица. В периода 15-19 май 2023 г. в университета гостуват неговите партньори по програма Еразъм. Седмицата преминава под наслова „Образование на бъдещето – предизвикателства и иновации“. Фокусът на тазгодишното издание е върху партньорството с образователни институции извън ЕС. Участие в седмицата вземат повече от 20 представители на университети от Албания, Босна и Херцеговина, Виетнам, Грузия, Йордания, Киргизстан, Малайзия и Тайланд.
Еразъм седмицата беше официално открита от ректора на Русенския университет – академик Христо Белоев, който сърдечно приветства гостите. На откриването присъстваха Еразъм координаторите от всички факултети на Русенския университет.
Университетът и международната му дейност бяха представени от доц. д-р Десислава Атанасова – заместник-ректор по интернационализация и комуникационна политика.
Диана Георгиева – ст. експерт в Поднаправление “Международно сътрудничество”и Милена Богданова – гл. експерт в университетския Еразъм офис, представиха предизвикателствата в своята работа по време на Ковид пандемията.
Гостите разгледаха университетския кампус и посетиха музейната експозиция на университета.
През следващите дни форумът продължава с презентации на участниците и техни лекции пред студенти и преподаватели от Русенския университет. В сряда (17.05.2023) ще се проведе Кръгла маса “Предимства и недостатъци на хибридното обучение”, а в четвъртък (18.05.2023) – Международен обяд (представяне на националната кухня на участниците в седмицата).
Русенският университет е един от първите университети в България, които организират Еразъм седмица за своите партньори от 2014 г. насам. Събитието привлича интереса на многобройни участници от партньорски институции от и извън ЕС, като укрепва сътрудничеството и създава дълготрайни приятелства. Неслучайно, броят на Еразъм студентите, които идват в университета за 1 или 2 семестъра на обучение нараства с всяка изминала година, като за учебната 2022-2023 г. Русенския университет са избрали над 150 Еразъм студенти.