Вестник Земеделска техника бр 7 / 2014 година

Вестник Земеделска техника бр 7 / 2014 година


Темата на брой седми /576/ 2014 г. на в. „Земеделска техника” е „Лозарство – винарство. Иновации”.

В рубриката „Образование – наука” е поместено интервюто „Аграрен университет – модерно земеделие” на проф. Христина Янчева, и. д. Ректор на Аграрния университет, Пловдив, за мястото на Университета в създаването на модерно земеделие в България. Авторката подробно се спира на специалностите и   обучението на студентите в катедра „Механизация на земеделието” и за дейността на Националния демонстрационен център към АУ. Има и информация за тристепенното обучение  и програмата за прием на студенти за учебната 2014-2015 г.

В рубриката „Кой кой е в земеделието” е представена научната дейност на проф. д-р Стойка Машева – директор на Института  за зеленчукови култури „Марица”, Пловдив. На Изложението АГРА-2014 тя бе удостоена с приза „Учен на годината в областта на аграрните науки”, присъдена й от ВУАРР.

Има и кратка анотация на книгата „Технология за производство на зеленчукови култури и картофи”, издание на научен колектив от ИЗК „Марица”, Пловдив.

В рубриката „Лозарство” е отпечатана статията на доц. Ангел Трифонов

от Аграрния университет „Трактори за лозарството”. Темата е изборът на подходящи трактори за промишленото лозарство и изискванията към тях за по-добра и ефективна работа.

В броя започна публикуването на материала „Механизация на земеделието в Добричко” на инж. Иван Вълчев, началник на РС на КТИ в Добрич. Описано е състоянието на земеделието в областта, прави се исторически преглед на машинния парк и анализ на сегашното му състояние.

В рубриката „ 120 години земеделска техника” с интервю на Даниел Минев, управител на фирмата „ИНТЕРАГРИ – България” , е представена нейната дейност като ексклузивен представител за България на земеделска техника на световната марка  NEW HOLLAND и на фирмата за прикачна техника GREGORIE BESSON. Основната тема на интервюто е участието на фирмата в Международното изложение АГРА 2014 и наградата Златен медал в категорията „Иновативен продукт” за световния рекордьор – комбайнът CR9090.

Има кратко изявление и на специалния гост на Изложението Франческо Вецали, бизнес-мениджър за Балканите на NEW HOLLAND.

В статията на доц. д-р Мария Апостоллова от Лесотехническия университет „Суспензионните торове Лактофол” са описани различните образци на препарата като надеждно средство за борба с редица икономически важни болести, допринасящо за повишаване на добива и качеството на продукцията.

В информацията „За бъдещето на млечния сектор” се съобщава за предстоящите изложения „Винария” и „Фудтех” /от 2 до 5 април 2014 г./ в Международния панаир в Пловдив. Асоциацията на млекопреработвателите в България организира конференция на 3 април т.г., свързана с проблемите и тенденциите  за развитие на млечната промишленост в страната ни.

По данни на STIHL e поместена подробна информация за  моторната коса STIHL модел FS94C, най-новата и модерна разработка на фирмата.

Фирмата „Аквамат – 2000” в кратък материал представя автоматизирани системи за напояване на лозя и овощни градини, италиански помпени агрегати за водочерпене с GSM контрол, нов вид тороразпръсквач с  автоматичен дозатор, климатични станции и богата гама от мрежи за защита от птици, градушки и слани.

В рубриката „На пазара на земеделска техника” се предлагат различни земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени и резервни части.

По информация на САПИ се предоставят данни за цените на зърното на пазара на Европейския съюз.

В броя са поместени реклами на известни български фирми, предлагащи цялостно правно и икономическо обслужване, на фирми за земеделска техника, машини и съоръжения за напояване, за животновъдство, фирми за  семена, торове и препарати за растителна защита.