Земеделският пазар се нуждае от регулация


Интервю с Павлин Киров, земеделски производител от село Войново, област Силистра

 – С какъв тип земеделско производство се занимавате и виждате ли перспектива пред него?

– Стопанството ми е от традиционен тип. Отглеждам технически култури – слънчоглед 1400 дка и рапица, а от зърнено-житните  – 2400 дка пшеница, 600 дка ечемик и  900 дка царевица. Общата площ на стопанството ми е 5,4 хиляди декара, а целта ни е да постигнем оптимално стопанство от около 6 хиляди декара.

Перспективи в отглеждането на зърнените култури трудно могат да бъдат набелязани поради непостоянния пазар през последните години. Цената на пшеницата беше близо 0,40 ст/кг, днес е 0,25 лв/кг. При тази амплитуда от 35% трудно може да се види перспектива, но в края на краищата зърнено-житните култури са бързоликвидна стока, за тях има пазар и те са лесни за търговия. Имайки предвид това, нашето производство е основно в това направление.

– Колко души са заети във Вашето стопанство?

– Персоналът ни наброява общо 9 души, като трима от тях са трактористи.

Като цяло стопанството ни е малко. Наблягаме повече на модерната техника. Смятам, че сме иновативни и търсим правилния подход. Може да комбинираме различни машини, за да свършим работата по-бързо. Присъствието на трактори е намалено като брой и като време на работа.

– Каква техника използвате и тя достатъчна ли е за стопанството Ви?

– За големите машини като трактори и комбайни използвам техника марка New Holland. Прикачният ни инвентар е главно руски и италиански. Като цяло машините са нови. Имам 7 трактора – два от марка New Holland; два Беларус; Фотон; ЛТЗ 60; МТЗ 80 и още един Беларус. Използвам един зърнокомбайн марка New Holland. Имам 3 плуга – ERMO SPES 7; Akril KM 180; Unlu 4+1. За обработката на стопанството разполагам и с 3 брани българско производство. Притежавам 1 фреза Forigo 450. Работим и със сеялки – Vaderstadt Rapid, UPS-6, СУПН-6, СУПН-6А, СЗУ 3.2 и СЗТ 3.2. За стопанството си използвам още и тракторна пръскачка Ricosma Atila 3000 и продълбочил Dante. Почти всички машини, с малки изключения, са закупени от „Пряспа – Светозар Киров“ включително и последните ни попълнения – New Holland T8.390, ERMO SPES 7, БДМ 6.

Имайки предвид размера на стопанството, наличните ни конски сили на единица площ са доста високи. Презапасен съм с поне 70-80% от страна на техниката, става въпрос за трактори и прикачен инвентар. Мисля, че трудно някой би имал по-пълен машинен двор за тези декари стопанство. Може би един комбайн не ни е достатъчен за момента. Само там усещаме някакъв недоимък и липса на мощност.

 – Какво е отношението Ви към неправителствените организации в земеделието?

– Не участвам в нито една асоциация. Като цяло не виждам с какво тя би могла да бъде полезна на мен и на колегите около мен. Трябва да има регулатор, който да направлява сегмента. Става дума за ренти, за търговия на зърно, за търговия на препарати, на торове, техника, горива. Необходимо е пазарът да не бъде толкова хаотичен. Има нужда той да се регулира и да се наблюдава от неправителствени или правителствени организации. От друга страна, според мен трудно би се получил някакъв клъстер, в който всички да сме единни, да сме равни поне към днешен момент и средата, в която се намираме.

Добри са отношенията ни с Русенския университет „Ангел Кънчев”, стопанството продължава да работи с подкрепата на неговите специалисти. Заедно търсим иновации, нов подход за обработка и отглеждане на традиционни култури. Нашата основна цел е да вдигнем производителността на единица площ, а не да увеличаваме размера на площта, както повечето стопанства практикуват.

Подкрепяме инициативата „Принос в механизацията на земеделието”. Тя ще подпомогне с повече информация за иновативни земеделски машини и технологии. Ще участваме в конкурса.

Доника Асенова