Добруджански земеделски институт – Ген. Тошево с отличие „Принос в механизацията“ на в. „Земеделска техника“


Добруджански земеделски институт, община Генерал Тошево на Селскостопанска академия зае първо място и получи Отличие в Направление 3 „Механизация в земеделското производство“, Категория „Големи стопанства“, смесено производство в IX-то Отличие – 2022 г. „Принос в механизацията на земеделието“ на в. „Земеделска техника“.



Традиционната церемония Годишни награди на изданието се проведе на 1 декември, рождената дата на в. ,,3емеделска техника“, и се превърна отново в празник на механизацията в зала „Инж. Стоимен Сарфов“ на НТС, София.
Организатори на Отличието са Министерство на земеделието, Селскостопанска академия, Русенски университет ,,Ангел Kънчев“, Аграрен университет – Пловдив, Научно-техническия съюз по машиностроене и вестник ,,Земеделска техника“. С връчването му се насърчават производители и вносители на земеделска техника и земеделски производители, внедрили механизирани технологии, осъществени с иновативна техника и с подготвени кадри в дейността си за постигане на добри резултати в земеделието.
Официални гости бяха инж. Илиян Андреев от Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ в Министерство на земеделието, проф. д-р Светла Янчева – заместник-ректор на Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р инж. Атанас Атанасов от Русенски университет ,,Ангел Kънчев“.
Водещ на програмата и представител на Селскостопанска академия бе проф. д-р инж. Снежан Божков от Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” към Академията. Ученият е член на Управителния съвет на Българската асоциация по механизация на земеделието, национален експерт към НТС по машиностроене и експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация към МС на Р България.



В уводното си слово проф. Божков представи характера и целите на инициативата. Конкурсът е с 3 направления: Първо направление е „Български производител на земеделска техника”, второ е „Иновации” – за вносители на земеделска техника и третото направление e „Механизация в земеделското производство”, в което се включват земеделски производители, които ползват иновативна техника и получават добри резултати. Интересът към Конкурса и досега не стихва и през годините събитието успява да се превърне в Празник на механизацията. Доказателство за това е тазгодишното му девето поредно издание.
През 2022 г. в конкурс са включени 7 фирми с 13 машини по направление 1 „Български производител на земеделска техника”, в направление 2 „Иновации” участват 9 компании с 15 машини, а земеделските производители по направление 3 „Механизация в земеделското производство” са 17. Призьорите – български производители на техника, заедно с победителите вносители на земеделски машини по второ направление и земеделски производители по трето направление се отличават с плакет за всяка фирма и диплом за всяка машина. Отличието обхваща целия производствен процес – от създаването и предлагането до използването на иновативни машини в производството. През 2022 г. то е с надслов „Единение”, но не механично обединение и съединение, а Единение на образование, наука, бизнес – на ученици, студенти, научни работници, земеделски производители и търговци на земеделска техника с обща цел – осъществяване на иновативни технологии с иновативни машини. Отличието доказа, че благородната кауза „Единение” е осъществима дори и в трудни години убедени са организаторите му.
Проф. Божков прочете поздравителния адрес от името на председателя на Селскостопанска академия проф. дн инж. Мартин Банов. „В подкрепа на основната мисия – да бъдат обединени бизнес, наука и образование за иновативно и устойчиво земеделие, приемете креативната подкрепа и сърдечен поздрав от ръководството на Селскостопанска академия и научните колективи от нейната структура, по случай традиционния Празник на механизацията и през 2022 г. прозвуча поздрава и заявената подкрепа на академичната общност.
Поздравления поднесоха и проф. д-р Светла Янчева – от името на ректора Христина Янчева на Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р инж. Атанас Атанасов от името на акад. Христо Белоев, ректор на Русенски университет ,,Ангел Kънчев.



Главният редактор на в. „Земеделска техника“ доц. Милка Бобева направи хронологичен преглед на Конкурса и представи мисията на медията в нейното вече 32-годишно успешно присъствие и помощ за земеделските производители и сектор механизация в селското стопанство у нас. „B далечната 1894 г. изтъкнатият земеделски деец Янко 3абунов прозря истината, че земеделието е немислимо без машини. Cъздава и първото земеделско издание вестник ,,Орало“ с мотото ,,Mотиката и оралото хранят целий свят“. Идеята бе прегърната от правоприемника вестник ,,3емеделска техника“, че без машини няма земеделие. През 2014 г., по случай 120 години от излизането на първото земеделско периодично издание се създаде конкурсът Отличие ,,Принос в механизацията на земеделието“ и оттогава се провежда ежегодно. B годините то се наложи като водещо събитие в сектора ,,3емеделие“. Благодарим на всички, които подкрепят инициативата и на участниците в Конкурса!“, заяви доц. Бобева.
Отличието не само насърчава производители и вносители на земеделска техника. То обхваща целия производствен процес от създаването и предлагането до използването на иновативни машини в производството.