Smilian_kartina

XVII-ти Празник на смилянския фасул


Село Смилян е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Намира се на 15 км от град Смолян и на 20 км от границата с Гърция. Селото е разположено на двата бряга в горното течение на р. Арда. Името му идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Запазените и до наши дни стара часовникова кула и къщи в типичния родопски стил – изградени от камък и дърво, са доказателство за вековната история на селото.

За 17-та поредна година на 19 октомври село Смилян ще почете традицията на отглеждането на емблематичната за селото земеделска култура – смилянският фасул. Организатори на събитието са кметство с. Смилян, НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян и община Смолян.

Празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче и включва няколко традиционни конкурса: „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на смилянски фасул” (на открито); Конкурс „Пано, изработено от смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център); Конкурс „Най-оригинално ястие от смилянски фасул“ за готвачи любители.

„Шефс клуб – Смолян“ към Българската асоциация на професионалните готвачи ще демонстрира традиционни и съвременни техники на приготвяне на ястия от смилянски фасул и приготвяне на родопски качамак с телешко на специално организиран щанд.
За най-малките ще бъдат организирани „Игри на фасула“ и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави от Смолян и София.
Всички гости на празника ще могат да похапнат фасул чорба, приготвена с продукти, дарени от жителите на селото.
На 19 октомври 2019 г. от 11.00 ч. каним всички жители и гости на Смилян в пространството зад сградата на кметството на селото да похапват вкусна фасул чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора.

Заповядайте да споделите празника с нас!

По материали на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927”