sn.4

XVII издание „Златна праскова”


26 юли 2018 г. – с. Гавраилово, област Сливен

На 26.07.2018 г. за 17-ти пореден път с. Гавраилово, община Сливен, ще бъде домакин на Празника „Златна праскова”, който се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните. В него ще се включат производители на праскови, специалисти от научни институти, много деца и гости.

Празникът „Златна праскова” се превърна в емблематичен както за селото, така и за община Сливен. Всяка година, в последният четвъртък на месец юли, в с. Гавраилово се събират производители на праскови от цялата страна, дошли да научат най-новите технологии в отглеждането на тази култура. В салона на читалището ще се проведе кръгла маса на тема „Състояние и тенденции при производството на праскови“, с участие на учени от Института по овощарство в гр. Пловдив, и лекция на тема „Възможност и подпомагане на малки стопанства” по ПРСР 2014-2020 г., в т.ч за подготовка на проектни предложения по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделските стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства” от ПРСР 2014-2020 г. – лектор д-р Димитър Ванев, НССЗ.

Паралелно със семинара на площада пред читалището много фирми ще представят своите препарати за растителна защита, както и демонстрация на земеделска техника и прикачен инвентар, и капкова система за напояване.

Жителите и гостите на с. Гавраилово ще имат възможност да посетят най-добре поддържаните прасковени градини, да разгледат изложба на сортове праскови, да ги опитат, както и току-що приготвеното сладко от праскови.

Неразделна част от програмата на празника са множеството и разнообразни конкурси, които се провеждат на площада пред кметството и са предназначени предимно за деца – рисунки и фотоснимки на тема „Праскови“, Мини Мис и Мини Мистър „Прасковки“, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза заготовка на праскови, детско музикално певческо и танцово творчество и други.

Празникът, който обединява съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, се утвърди през годините като ползотворен и желан и допринесе за истинското възраждане на Долината на прасковите.

И като по традиция „Златна праскова” завършва с народно веселие на площада, с участие на певците и музикантите от „Долината на прасковите“.

Димитър Андреев,

кмет на с. Гавраилово