DSC_0139

21-ви Празници на науката и IV Иновативно младежко експо се проведоха в Русенския университет


На 13 май 2019 г. в Русенския университет се проведоха 21-ви Майски празници на науката и IV-то Иновативно младежко експо. Събитието е организирано от академичното ръководство и студентския съвет на Русенския университет, под егидата на министъра на образованието и науката на България,съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Ректорът, чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев официално откри събитието. Той приветства гостите с „Добре дошли!“ и отбеляза, че събитието е уникално за Северен централен район, защото дава възможност на учени от различни поколения и професии да се събират, за да обменят опит. „Мястото на тази среща съвсем естествено и логично е университетът, в който науката се ражда, развива и разпространява“, добави той.

Официални гости на откриването бяха кметът на община Русе – Пламен Стоилов, заместник областните управители на област Русе – Свилен Иванов и Валентин Колев, отец Марин от Русенската митрополия, народните представители Андриан Райков и Светлана Ангелова. Кметът Пламен Стоилов отбеляза високата оценка на обществеността в Русе за Русенския университет – мястото, където младите хора показват колко големи са мечтите им. Заместник областният управители на област Русе Свилен Иванов изрази увереността си, че събития като това помагат за успешното развитие на града.

Тази година в Иновативното младежко експо участваха ученици от 8 средни училища от град Русе, 22 лаборатории и клубове на Русенския университет, „Институт по механика при БАН – София“, Центъра за върхови постижения „Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото“ (УНИТе) и Център за компетентност (ДИГД) – „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“. Много земеделски и транспортни фирми, показаха своите технологии, оборудване и автомобили пред Канев Център.

Участие в дискусионния форум „Диалози за образованието“ взеха и гостите на шестата Еразъм седмица, организирана от Русенския университет. Тази година в университета пристигнаха 26 представители на партньорски университети от 10 страни: Армения, Виетнам, Германия, Грузия, Испания, Китай, Полша, Румъния, Турция и Франция.

Програмата продължи със Студентска научна сесия: „Best paper Crystal Prize’19”. Там бяха наградени най-добрите студентски научни доклади от различните научни направления, подготвени и представени на „Студентска научна сесия 2019г.“.

Първият ден на събитието завърши с откриване на Европейската седмица на общественото здраве в Русенския университет, организирана от професионален клуб „Фитнес. Здраве. Тонус.“, УСК „Академик“, катедра „Физическо възпитание и спорт, катедра „Педагогика, психология и история“, Студентски съвет, Мажоретен състав, СПТД „Академик“,  под егидата нa Европейската асоциация по Обществено здраве (EUPHA) и по инициатива на BPHA.