IMG_Lesovadi

200 деца от София се включиха в националната инициатива “Лесовъд за един ден“


Повече от 10 000 деца от цялата страна са участвали в инициативата „Лесовъд за един ден“ през последните четири години

200 деца от четири столични училища са се включиха в националната инициатива “Лесовъд за един ден“, която се е провела днес, съобщиха от пресцентъра на ИАГ.

Столичният парк на свободата се е превърнал в сцена, на която в рамките на няколко часа малки и големи ученици са имали възможност да се запознаят с лесовъдската професия и грижите, които се полагат за горите. Под формата на интерактивни игри, децата са научили как да разпознават дървесните видове, горските обитатели, как се добиват семена от иглолистните дървета и как да отгледат фиданки от тях. За това им помагаха експерти от Изпълнителна агенция по горите, дирекция на природен парк Витоша, дирекция на ПП Врачански Балкан, преподаватели и студенти от Лесотехнически университет.

Специален гост на събитието е бил зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който е пожелал на децата да се грижат и обичат гората.

Стартът на игрите е бил даден от Илиан Точев, главен секретар на Агенцията по горите. „Ние сме длъжни да предадем нашите знания и любовта си към гората именно на Вас, защото Вие сте бъдещите пазители на гората. След време именно Вие ще полагате грижи за нея“, е подчертал той. „Някои от участниците в днешните лесовъдски игри може би ще станат лесовъди, но дори и да не се занимавате професионално с гората, всеки от вас трябва да я обича и познава. Надяваме се това да запали искрицата на любопитството и желанието Ви да откриете гората и природата около нас.“

Подобни инициативи и лесовъдски игри са проведени в рамките на тазгодишната Седмица на гората на повече от сто места в цялата страна.