sn_5

125 години НЧ „Самообразование 1894”


И отседнаха тука,
край побития камък …..
те запалиха пламък
тези силни балкански чеда.
Тези слова не са опит за стихоплетство. Това са живите въглени под пепелта на времето, на подирилите стряха балканджии, които и до днес пазят спомени, прекланят се пред съграденото и продължават традициите, вплитайки ги в съвремието.
На 20 октомври в „Етнографски комплекс” с. Побит камък, се честваха 125 години от основаването на Народно читалище „Самообразование 1894”. Председателят на читалището г-н Богдан Стоянов, разказа на присъстващите интересни факти за основаването на читалището и за неговите основатели.
Събитието от читалищния календар бе съчетано и с друго съвременно такова „Международния ден на готвача”. По инициатива и чудесната организация на още прясното читалищно ръководство се осъществи един истински празник на готвача с интересен традиционно фолклорен оттенък. Една от полянките в комплекса се изпълни със старинни печки и огнища, върху които грееха най-различни медни съдове, изровени от мазетата на старите къщи. Местни готвачи показаха изключителното си майсторство в приготвянето на различни манджи, характерни за балканджиите. Багрите на есента и топлите слънчеви лъчи се допълваха от вкусни аромати и прекрасно настроение. Празникът завърши с дегустация на приготвените вкусотийки, с музика и кръшни хора. От приготвените манджи беше разнесено на възрастни хора от селото.
Всички присъстващи дариха средства за текущ ремонт в Етнографския комплекс.

НЧ „Самообразование 1894”, с. Побит камък, Разградско