43007628_299952693929532_6048175849625092096_n

Средновековна кухня и занаяти оживяват на „Фермер Експо“ Раковски 2018


 

В рамките на „Фермер Експо“ Раковски 2018 презентация на средновековна кухня и занаяти  под надслов „На гости на един болярски дом“  ще направи магистър-културологът Петя Крушева.

Представянето  на средновековната кухня ще бъде с няколко ястия от засвидетелствани исторически рецепти, които ще очертаят представите за менюто и начина на хранене на различните социални слоеве: селски ечемичен хляб и имперски хляб с подправки, обредна баница за плодородие и латински специалитет от домашно козе сирене, характерни за Пловдивския регион. Всички те носят вкуса на средновековната кулинарна естетика и ще могат да се дегустират на място. Посетителите също така ще могат да дегустират ликьор от маслодайни рози и петмез.

Акцентът е отношението на средновековния човек към храната – кое е смятал за грешно, кое за вкусно; какви са били хранителните му навици, какво е останало днес и какво е забравено в кулинарната ни култура и вкусове, какво можем да върнем в ежедневието ни. В презентацията участва цялата експозиция от съдове, покривки и допълнителен инвентар, който е автентичен или реконструиран според запазени образци, в присъствието на домакините с характерно облекло и накити от началото на XIV в., възстановени по стенописи от църквата в Долна Каменица.

„Фермер Експо“ Раковски 2018 ще демонстрира разнообразието от занаяти и обичаи –куклите от царевична шума, сувенири от вълна, ароматни килимчета от билки и цветя, ножове, керамика, пафти, колани и аксесоари за български народни носии, чанове, хлопки и др. Подробности може да намерите в секция „Занаяти“ на официалния сайт http://2018.farmerexpo.bg

Рангел Матански,

управител на „Фермерско мляко“