DSC_0674

Русенският университет посрещна тържествено новата академична година


Днес тържествено бе открита новата академична година в Русенския университет, съобщиха от пресцентъра на университета. Официални гости на празника на русенската Алма Матер бяха г-н Пенчо Милков – кмет на община Русе,  г-н Валентин Колев – заместник областен управител на област Русе, г-н Искрен Веселинов и г-н Георги Стоилов – народни представители, г-жа Златомира Стефанова , г-н Димитър Недев, г-н Енчо Енчев, г-жа Магдалина Илиева – заместник-кметове на община Русе и д-р Росица Георгиева – началник на Регионално управление на образованието, Русе.

Водещ на церемонията беше проф. Пламен Кангалов, заместник-ректор по учебната работа. Днес обучението си в университета започват над 1600 първокурсници и отбеляза, че 26 от тях са приети с най-висок бал.

Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев приветства студентите, гостите и преподавателите от името на академичното ръководство. „Доказали сме, в нашата вече 75-годишна история, че Русенският университет не прави компромиси с качеството на обучението, нито със здравето и сигурността на нашите студенти, преподаватели и служители“, отбеляза той.   След това проф. Белоев добави: „Работата по модернизирането на нашия кампус не спира и ние продължаваме да искаме най-доброто за нашите студенти и учени. В най-кратки срокове предстои да бъде даден старт на строежа на нов научноизследователски комплекс, намиращ се до Корпус 2 на Русенския университет. През месец май стартирахме строително-монтажните работи на Научно-изследователски лабораторен комплекс, по проект за изграждане на Център за върхови постижения. През месец април Русенският университет стана част от новата Национална пътна карта за научна инфраструктура 2021-2027 и започна да изпълнява дейностите по проект „Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда – 5D ALLIANCE 2019-2028”. В русенската Алма Матер ще отбележи своя 75-годишен юбилей през месец ноември и покани всички гости на тържествата, планирани за 11, 12 и 13 ноември.

Кметът на община Русе г-н Печно Милков поздрави ръководството и преподавателите като им пожела сила и вдъхновение, а на обучаващите се пожела дръзновение, за да преследват мечтите си. Г-н Милков отбеляза, че оценява връзката си с Русенския университет като много емоционална. След това добави, че за град Русе русенската Алма Матер е едно изключително богатство, което може да бъде сравнено единствено с величието на река Дунав, която неотменно привлича целеустремени и качествени млади хора на територията си. Накрая, той призова всички млади хора да останат и да се развиват в град Русе.

От името на oбластния управител г-н Галин Григоров поздравителен адрес връчи заместник областният управител г-н Валентин Колев. Г-н Колев изрази своята убеденост, че изборът на студентите на русенското висше училище е правилният. Доказателство за това са обновените учебни зали, спортния комплекс, висококвалифицираните преподаватели. Г-н Колев  заяви твърдата подкрепа на държавата в лицето на областна администрация за всички начинания на висшето училище.

Своето послание към колегите си отправи председателят на Студентския съвет – Станимир Бояджиев, дипломант, в специалност „Право“: „Търсете себе си, учете и не забравяйте, че ние скъпи колеги, сме настоящето и бъдещето на България“, призова той.

Своите благопожелания и поздравителни адреси, по случай началото на новата академична година в Русенския университет изпратиха: д-р Цветан Ценков-кмет на Община Видин, oбластните управители на областите Видин, Разград и Силистра, народните представители г-н Пламен Нунев и г-н Крум Зарков,  г-жа Яна Вангелова от името на Националното представителство на студентските съвети в Република България и още много други държавни, неправителствени и частни организации.