P1050748

Проектът „Сподели България“  е отворен за надграждане


В Банско се е проведела първата кръгла маса на съвместната инициатива с Министерство на туризма за винено-кулинарни дестинации

„Съвместният проект „Сподели България“ между Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на туризма предвижда създаване и популяризиране на 12 винено-кулинарни дестинации в 50 общини с над 100 туристически обекта в България, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Разчита се на диалог с местния бизнес, с производителите и общините, за да намери най-правилната и успешна реализация на маршрутите. Проектът е отворен за надграждане, това е заявил министър Румен Порожанов при откриването в Банско на първата кръгла маса по инициативата. На нея са обсъдени две от дестинациите – „Долината на Места“ и „Долината на Струма“.

„България разполага с многообразие от вкусове, храни и вина, както и с чудесен климат. Имаме 52 вина със защитено наименование на произход и 2 със защитено географско указание (ЗГУ)- „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“, е казал Порожанов. Износът на българско вино постоянно нараства и е достигнал 62 млн. литра през 2017 г.  Благодарение на финансирането от европейските програми и Националната лозаро-винарска програма у нас вече има модерни винарни и индустрията се развива изключително успешно.

Създаването на вина с уникални качества от бутикови изби е характерен за цялата страна, но може би намира най-силно проявление именно в Долините на р. Струма и р. Места. Към настоящият момент площите с винени сортове в двата региона са 4200 хектара при около 60 хил. ха в България. Регистрираните обекти за винопроизводство в двете долини са 37. Отглеждат се, както типичния и известен сорт Широка мелнишка лоза, така и Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран и Сира. В последно време намират място и модерни сортове като Малбек, Пети вердо и Гренаш. Около 52 млн. лв. годишно стигат до винарите у нас по Националната лозаро-винарска програма.

„С проекта за 12 винено-кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната“, е заявила  министърът на туризма Николина Ангелкова. В кръглата маса участие са взели и кметовете на общините по поречието на Струма и Места, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, земеделски производители, винопроизводители, хотелиери и др.