Optikom_sn 1

Нова серия телескопични товарачи JCB


Напълно новото поколение телескопични товарачи JCB беше представено пред аграрни журналисти в Англия, включително и български. Земеделските производители ще трябва да изчакат SIMA 2019, когато ще е първото публично събитие, на което те ще бъдат показани преди да се отправят към стопанствата.

Новата III-а серия товарачи JCB замества по-старото поколение и предлага големи промени и изцяло нова кабина CommandPlus. JCB са вплели най-новите технологии, като съществено са увеличили комфорта на оператора. Товарачите ще се предлагат във версии Agri, Agri Plus, Agri Super и Agri Pro. Новата Серия III JCB Loadall включва 4 модела с до 200 кг повишена товароносимост спрямо предшествениците си – 538-60, (3,8 т с 6 м височина на повдигане), 532-70 и 542-70 (съответно 3,2 т и 4,2 т на 7 м височина) и 536-95 (3,6 т на 9,5 м височина). Моделът за по-големи товари 560-80 с 6 тона товароподемност на 8 м височина остава без промяна в параметрите, както и 536-70 LP – с нископрофилна кабина за птицеферми и работа в помещения с ниски тавани.

С повишената си товароподемност машините постигат 25% увеличение на производителността при максимална работна височина. Залагайки отново на утвърдените принципи в инженеринга на JCB, дори при работа на пълна височина и пълен товарен капацитет, телескопичните товарачи от новата серия нямат нужда от противотежести и остават стабилни.
Най-впечатляващата иновация при новите телескопични товарачи JCB е кабината Command Plus. Тя има извит панорамен покрив, предлагащ по-добра видимост към работната стрела. За да се работи при всякакви метеорологични условия, тя е оборудвана с две чистачки, които покриват 92% от стъклената площ. Звукоизолацията в кабината също е преработена и нивото на звука е понижено до 69 dB вместо предишнитe 78 dB. Това е резултат от концепцията за хидравличния цилиндър и отделените електрически връзки. В новата кабина земеделците разполагат и с повече място (12% повече обем) и пространство за съхранение на вещи (+ 60%). Премахването на замъгляването и размразяването е с 66% по-бързо от предишната версия, благодарение на автоматичния климатичен контрол (климатроник) и като цяло температурата на борда се контролира много лесно. Едно от подобренията е свързано с това, че каналите за циркулация на въздуха са като при автомобилите.
В новата кабина CommandPlus JCB обръща сериозно внимание на свързаността. 7-инчовият цветен екран е по-лесен за четене и е снабден с регулираща система. Инсталацията включва USB гнездо, 3.5 мм жак, Bluetooth, интегриран микрофон и говорители за свързване на смартфон и други мобилни устройства. Луксозната Deluxe кожена седалка е с въздушно окачване, снабдена с подгряване и обдухване. Това допълнително допринася за повишен комфорт на оператора. Новата серия телескопични товарачи на JCB предлагат по-модерен екстериор, без да губят типичната ДНК визия и технология на марката.

При двигателите няма промяна – 4,4 и 4,8-литровите двигатели JCB EcoMAX предлагат избор на мощности от 75 к.с, 109 к.с, 125 к.с. и 145 к.с. и отговарят на изискванията на окончателния стандарт Tier 4. За да постигнат това, инженерите използват SCR технология с AdBlue, но без филтър за твърди частици (FAP) и  се постига икономична работа и по-лека поддръжка.
Всички нови модели имат стандартен хидравличен пакет, който съчетава повишена производителност с икономия на гориво. Данните се потвърждават от телематиката LiveLink, тествана досега на повече от 4 200 машини. Хидравличното регенериране ускорява движението на стрелата при ниски скорости, идеални при товарни дейности със зърно или тор. Според проведените тестове на JCB, времето на работните цикли спада с 20%, а разходът на гориво с 15%.
Друго предимство на интелигентния хидравличен пакет е амортисьорът на края на телескопичната стрела. При изкачване или спускане, стрелата забавя ход, преди да достигне до крайната точка. А когато машината се движи, адаптивното окачване SSA на JCB се активира автоматично, при скорост надвишаваща 4 км/ч и обратно. Вече не се налага спиране по време на работа! Три са възможните положения на управление на трансмисията: включено, изключено или автоматично. Пропорционалното управление на оборудването предотвратява нуждата от многократно манипулиране на джойстика от водача. В допълнение към иновациите, за да смените приспособлението на стрелата (кофа, щипка, палетни вилици и др.), вече не се изключва двигателя. Има бутон в кабината, освобождава се хидравличното налягане на веригата и се улеснява смяната на желаното приспособление.

След бляскавата премиера в посетителския център на JCB присъстващите имаха възможност да присъстват на обстойна демонстрация на всеки един от моделите, както и сами да тестват и се убедят в подобренията на машините. Накрая всички бяха единодушни, че слоганът на новата серия “On the top of everything – На върха на всичко!” важи в пълна сила за телескопичните товарачи JCB III-а серия.

Очаквайте новите модели JCB скоро и в България, представени от официалния вносител на марката – фирма Оптиком – Стара Загора.

По материали на Оптиком