WhatsApp Image 2020-03-26 at 17.58.21(1)

Министър Танева призова търговските вериги да зареждат родна продукция


„Проведох разговори с представителите на търговските вериги в България и ги призовах приоритетно да зареждат родна продукция в магазините си, за да бъде подкрепено българското производство.“ Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на консултативен съвет по животновъдство, който бе проведен на 26 март чрез видеоконферентен разговор. По думите ѝ, това е един от начините да се подпомогнат земеделските стопани и да се сведе до минимум загубата на продукцията им. В момента родните производители изпитват затруднение при реализацията на продукцията си, тъй като заради COVID-19 всички фермерски пазари са затворени. „Имаме уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо“, допълни министърът на земеделието.

До няколко дни на сайта на МЗХГ ще бъде качена информация за производители, които извършват онлайн доставка. По този начин ще се улеснят и потребителите при намирането на възможност да си поръчат българско производство, което да им бъде доставено до дома.

Представителите на сектор „Животновъдство“ бяха запознати и с хода на кампанията по директни плащания 2020. На този етап МЗХГ не предвижда удължаване на кампанията, защото това ще доведе до забавяне на бъдещи плащания. Направена е организация заявленията да се подават и електронно. Всички земеделски служби работят при спазване на указанията на здравните власти и земеделските стопани, които нямат възможност да подадат електронно, могат да отидат на място. „Близо 20 пъти е нараснал броят на подадените заявления през електронната система за една седмица“, отбеляза Танева.

По време на срещата стана ясно, че се търси механизъм безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор „Земеделие“. Министърът на земеделието коментира, че работният процес във фермите трябва да продължи и да бъдат спазвани всички изисквания за дезинфекция и социална дистанция.