Винария3

Местните сортове – още един шанс за българските вина


„Местните сортове и техните блендове с международни имат място на световните пазари“, заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Според него това е специфичната ниша, с която разполагат родните винопроизводители. От десетина години българското винопроизводство активно работи с местните сортове, както и за развитие на клоновата им селекция за производство на качествени вина, които да отговарят на вкуса и очакванията на консуматорите. „Почти всички колеги, които създават нови лозови насаждения залагат и на местните сортове. Вече има и много добри резултати от новите лозя, намиращи се в райони, където традиционно се произвеждат такива вина от по-стари насаждения“, допълни Радев. Той е на мнение, че трябва да имаме нов, по-пазарен прочит на местните сортове.

Местните червени сортове Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза са добре познати на потребителите у нас, както и белите Димят и Мискет. През последните 30 години България се опитва да произвежда атрактивни вина с добро съотношение цена-качество от международни сортове, като местните до голяма степен са предназначени за консумация на вътрешния пазар. Тази тенденция през последните 10 години се преобръща както заради нарастване продажбите на българския пазар, така и заради пресищането на световния пазар на вино с добре познатите Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Совиньон блан и други.

Над 180 милиона литра вино са произведени у нас през миналата година. Половината от тях се реализират на чуждестранните пазари в Полша, Румъния, Великобритания, Чехия, Прибалтийските и Скандинавските държави. Най-големият ни външен пазар е Полша, за където се изнасят повече от 17 милиона литра вино. Потенциалът за износ на родно вино на азиатския пазар е голям. През миналата година за Китай са изнесени около милион и половина литра. Тенденцията за нарастване на експорта на родно вино се наблюдава и за Корея, Индия, Япония, Виетнам, САЩ и др.

Според статистиката през последните три години два пъти е намалял износът на български вина за Русия. Спад се наблюдава като цяло и на продажбите на европейски напитки, като сред причините са ембаргото, наложено от ЕС, нестабилният курс на рублата и не на последно място развитието на руското винопроизводство през последните години. На най-голямото специализирано изложение за висококачествени храни и напитки „Продекспо“ в Русия и Източна Европа България се представи със свой щанд. „Отчетливо се откроява развитието на винения бранш в Русия, който инвестира в модерни технологии и произвежда качествени напитки. В същото време непрекъснато се откриват нови винени барове, малки ресторанти с предлагане на бутикови вина, специализирани магазини. Така че това е сегмент, който има голям потенциал за развитие и трябва да го използваме“, коментира председателят на НЛВК Радослав Радев. Според него износът на родни вина за Русия трябва да бъде ориентиран към напитки от средния и високия ценови клас.

Градът на виното се утвърди като успешен формат и най-авторитетна витрина на родното винопроизводство, както и територия, на която се демонстрира развитието на винения сектор в Европа и света. Той се превърна в притегателен център за изложители и посетители. Непринудената и уютна атмосфера определено дава възможност на бизнеса от винарския сектор и хранително-вкусовата индустрия като цяло да представи своите продукти по най-атрактивен начин и в същото време да промотира българското производство пред мениджъри от целия свят.