Интересно изобретение на колектив от Русенския университет бе сред номинациите за наградата “Изобретател на годината 2021”


На 08.12.21 г. бяха връчени традиционните награди в конкурса „Изобретател на годината 2021“.
Домакин на събитието бе Патентното ведомство на Република България. Събитието се проведе в партньорство със Съюза на изобретателите и Българската търговско-промишлена палата.
Сред 22-те кандидатури бе и тази на колектива от Русенския университет в състав: доц. Симеон Илиев, доц. Данчо Гунев, инж. Емил Митев, с която получиха номинация в категория „Електроника и електротехника“ с изобретението: „Бордова система за управление на електромобили“.
Бордовата система за управление на електрически превозни средства е предназначена за прецизно и сигурно управление.Тя осигурява възможност, воланът да е захванат непрекъснато с двете ръце, без да има нужда от пускането му при изпълнение на други основни или допълнителни дейности в процеса на управление. Захватът на волана се осъществява само от безименния и малкия пръсти (в тях завършва улнарният нерв) и дланта на ръката. Палецът, показалецът и средният пръсти оперират с органите за управление или допълват захващането.