index1

Зърнопроизводителите няма да бъдат третирани като търговци в закона за контрол над горивата


Зърнопроизводителите и земеделското министверство са успели да постигнат съгласие за промени в законопроекта за контрол  над горивата, чрез които да се заложи на земеделския производител като потребител, а не като търговец на горива. Това стана след среща на зърнопроизводителите с министър Румен Порожанов и с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, е заявил Порожанов. Първоначалните текстове в законопроекта създаваха предпоставки за допълнителна административна и финансова тежест.

Председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов благодари на премиера и на земеделския министър за разрешаването на проблема. Отменя се предвиденият за 3 април  протест на зърнопроизводителите.