ЗА ПЪРВИ ПЪТ – СИМФОНИЯ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, КАТО ЧАСТ ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ СЪБИТИЯ В ПРОГРАМАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2022


На 17 май 2022 г. се състоя едно от предварителните събития в програмата на Европейската нощ на учените 2022, организирана от Русенския университет – Трансформиращата сила на ритъма. Уникалното събитие събра университетски преподаватели, служители и студенти от професионалните клубове „Фитнес. Здраве. Тонус“ с ръководител доц. д-р Искра Илиева и „Афект“ с ръководител гл. ас. д-р Петя Стефанова. Стартът на инициативата беше даден от заместник-ректора доц. д-р Десислава Атанасова, която е координатор на проекта „Нощ на учените“ за Русенския университет.
Зала 2.203 на университета се превърна в музикално студио, в което участниците заеха местата си зад уникалните ударни музикални инструменти „джембе“. Под вдъхновеното ръководство на диригента и главно действащо лице в музикалната лаборатория д-р Мартин Иванов, директор на Институт „Либера“, „перкусионистите“ се потопиха в завладяващата сила на ритъма и успяха да сътворят една оригинална Симфония на Русенския университет – вълнуваща, жизнерадостна и с уникален творчески почерк.
Д-р Мартин Иванов, който е получил образованието си по джаз композиция и аранжиране в САЩ (Berklee College of Music, Бостън, University of Memphis и University of Massachusetts) е познат на българската аудитория с въведените от него иновативни обучителни практики по арт терапия. Първото му гостуване в Русенския университет в рамките на Европейската нощ на учените напълно се вписва във философията на този проект, популяризиращ „човешкото“ лице на учените и тяхната мисия да творят бъдещето на човечеството.
По традиция Европейската нощ на учените се провежда всяка година в цяла Европа в последния петък на месец септември и цели да популяризира научните постижения, иновациите и всеотдайния труд на учените в полза на обществото. Русенският университет е част от инициативата от 2006 г. насам, като партньор в консорциум по проект, финансиран от европейската програма за наука и изследвания Хоризонт. През последните 6 години проектът К-ТРИО – Учени в триъгълника на знанието с участието на Русенския университет, се реализира от партньорски консорциум с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски“.