Stara Kresna1

Започна възстановяването на изгорелите гори в Стара Кресна


6500 фиданки от черен бор и зимен дъб, произведени в разсадниците на ЮЗДП, вече са залесени на мястото на опожарените площи, съобщиха от пресцентъра на ИАГ.

Повече от 240 човека са залесявали днес на територията на Стара Кресна, където през лятото на миналата година опустошителен пожар унищожи стотици декари иглолистни и широколистни насаждения по протежение на Кресненското дефиле. Служители на Югозападното държавно предприятие, горските стопанства Кресна и Разлог, Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите в София и Благоевград и Дирекция на Природен парк „Витоша“, ГСС София са взели участие в залесяването.
Почистени са площите от остатъците след изведената сеч, направена е подготовка на тераси, изкопаване на дупки и залесяване на фиданките.
В дейностите по възобновяване на пострадалите горски територии активно са участвали и хора, които професионално са ангажирани с потушаването на огнените стихии и ежедневно са свидетели на пораженията от тях – Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и районните служби в Благоевград, Кюстендил, Перник и Сандански.