dav

Европейска нощ на учените в Институт по зеленчукови култури „Марица“


Отблясък от събитието

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включваше редица събития, които свързват науката и културата, както и домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията се проведоха на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователска миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се проведе едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. Университетите и научните институти отвориха врати и организираха събития за широката публика. През 2019 г. България се включи в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH.

В Пловдив, заедно с фондация Пловдив 2019 и община Пловдив, организаторите разположиха щандове с много изненади на пл. „Стефан Стамболов“, които допълниха събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky.

На събитията в Институт по зеленчукови култури „Марица” посетителите видяха какво е да си биолог, наблюдавайки от близо микроорганизми, забавляваха се с магията на числата и научиха магическия код на Вселената, разгледаха съхраненото многообразие при доматите, дискутираха културното наследство в земеделието. В Лабораторията по имунитет на вирусни болести бяха проведени демонстрации и забавни експерименти за малките посетители, които представляваха интерес и за възрастните. Беше представен постер „Светът на насекомите – вредни и полезни” с информация и снимков материал за някои от основните неприятели по зеленчуковите култури и повредите, които те причиняват, така и естествените им врагове. Под микроскоп гостите на събитието можеха да наблюдават различни яйца и ларви. Специални гости на мероприятието Европейска нощ на учените 2019 бяха д-р Амол Нанкар и д-р Рейф Лайл от Център по растителна системна биология и биотхнологии (ЦРСББ), Пловдив. Д-р Нанкар запозна посетителите с интересни факти, свързани с развитието на науката в Индия през хилядолетната ѝ история. Д-р Лайл ни пренесе в друга далечна точка на света – Южна Африка, представяйки интересни факти за културата, икономиката, науката и образованието в тази екзотична страната, където има няколко нобелови лауреати в областта на химията и медицината. В Европейския кът имаше информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите “Мария Склодовска-Кюри”.

Много вълнуващи срещи с науката имаше и на други места в града.

Програмата в другите градове също бе изключително богата. В София REFRESH представи паралелни събития на общо 20 места, а централната локация отново бе античен комплекс “Сердика”. За първи път в проект REFRESH се включи и Велико Търново – в Хакерспейс се разположиха учени от образователната платформа “Тинузавър”, които демонстрираха електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива “Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

Целта на Европейска нощ на учените бе да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

По материали на ИЗК „Марица”