Вестник Земеделска техника бр. 7


Изтегли Вестник Земеделска техника бр. 7

Вестник Земеделска техника бр. 7

Темите на брой седми /626/ 2016 г. на в. „Земеделска техника“ са „Седмица на гората” и „Изложението „Природа, лов и риболов”.
Публикуван е материал за първите самостоятелни стъпки на вестник „Земеделска техника” след като е продаден на „Стопанин” ООД и спира да излиза за 3 месеца. На 9 април 1993 година излиза първият напълно самостоятелен брой на вестника. Това се случва благодарение на усилията на трима ентусиасти, радетели за механизирано земеделие – ст. н. с. д-р инж. Йордан Панайотов, инж. Мария Стоянова и ст. н. с. д-р инж. Милка Бобева, които са сред създателите на изданието. Описани са промените в него през годините, засягащи главата на вестника, периодичността му, броя на страниците и други. „Земеделска техника” успява да запази специализирана си насоченост.
В материал Ненко Иванов разглежда оранжерийното производство на зеленчуци. Той анализира проблемите в зеленчукопроизводството – липсата на специализирана работна ръка и дружества, които да поемат тази дейност; недостига на хубави български сортове; трудности в реализацията на продукцията. Ненко Иванов обяснява каква техника използва в оранжерията си, както и бъдещите си планове за нея.
В интервю Емил Ковачев, управител на Телком Инженеринг, изяснява кога е създадена фирмата; кои са нейните приоритети в момента; кое налага използването на електрически транспортни средства в земеделието и какъв е ефекта от тяхното използване; как фирмата е успяла да пробие на пазара в Китай и ще има ли съвместно производство с родната фирма.
Поместен е кратък материал за форума за енергийна ефективност, възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране, който е организиран от Вис Експо и ще се проведе от 5 до 7 април в София. Описани са експонатите, които могат да се видят на събитието.
Има текст за 22-рото издание на изложбата „Природа, лов и риболов”, под егидата на Министерството на земеделието и храните, което е от 30 март до 3 април в Международния панаир Пловдив.
Поместен е материал за Седмицата на гората, която тази година е от 4 до 10 април и мероприятията, с които ще бъде отбелязана. Има информация за площта на горските територии в България, държавните горски територии и залесените горски площи.
Публикувана е информация за годишното ползване на дървесина в Югоизточното държавно предприятие в Сливен, както и колко е отпадът при добива и други.
В. „Земеделска техника” открива нова рубрика – тя ще е свързана с експлотацията и поддържането на машинно-тракторния парк. Първата публикация в нея е интервю Илонка Георгиева от фирма „Универсал – НВГ”. Тя представя себе си и дейността на фирмата. Разказва за представените на БАТА АГРО нова софтуерна технология за управление и контрол на агробизнеса и технология за сателитно сканиране на посевите. Илонка Георгиева споделя и как се чувства една млада жена в този сектор, възприет като мъжки свят.
Поместен е материал за новия агроцентър на Оптиком в Монтана, чието офицално откриване ще бъде на 12 май. Описано е с какво разполага базата, колко служетели работят там и други.
В интервю Петко Василев, управител за България на KWS, споделя впечатленията си от АГРА 2016 и новостите, планирани за тази година, свързани с нови хибриди, нова лоялна програма за клиентите им и специално селектирани хибриди, побрани в различни групи по ранозрелост.
В интервю за в. „Земеделска техника” Ивайло Гелов, управител на Ай Джи Нет, представя фирмата; впечатленията си от Агра 2016; новостите във фирмата – специализиране в изграждането на консктрукции, предлагане на клиента на изцяло завършен проект – не само продажба на мрежи, а и конструкция и разширяване на продуктовата гама.
В материал Златекс представя новата серия на Valtra – най-мощният четирицилиндров трактор в света. Описани са удобствата на новата N серия.
Материалът на Петя Костадинова „Поглед към звездите” е посветен на 55 години от първия полет към Космоса и на 12 април – денят на космонавтиката.
Бизнес информацията е Петя Ноева за нормативните актове, публикувани през месец февруари-март 2016 г.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини с техните цени.
Поместените реклами са за машини, цялостно комплексно обслужване на фирми, системи за навигация и др.