index

България и Румъния ще се сътрудничат в борбата с африканската чума по свинете


„Опитът ви с борбата с африканската чума по свинете ще бъде много полезен за нас“. Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща в Букурещ с румънските си колеги на земеделието и селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш, съобшиха от пресценъра на МЗХГ.

„България, както и Румъния предприе много сериозни превантивни действия – на всички ГКПП пунктове възобновихме дезинфекцията, изземваме и унищожаваме всички продукти със свинско на границата, изградихме ограда срещу навлизане на диви прасета, но за съжаление преди 10 дни се появи първия случай и у нас“, е обяснил Порожанов.

„Трябва да обединим усилията си, проблемът вече е международен и са нужни общи мерки“, е заявил от своя страна министър Петре Дея. В Румъния вече са унищожени 194 000 свине заради африканската чума, като се очаква бройката им да достигне 300 000. Там предстои да се открие научен център за борба с болестта, като в работата му бяха поканени да участват и български специалисти. В срещата в Букурещ участваха и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, както и директорът на изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.